Chestionar

Satisfacția cetățenilor

foarte bună
bună
nu prea bună
e loc de mai bine

HOROSCOP

Horoscop

CURS VALUTAR

Curs valutar

Camera de supraveghere

Pentru vizualizare dați click pe imaginea de mai jos, se acceseaza doar cu browserul INTERNET EXPLORER. Vă va aparea pe ecran cerinta de autentificare, numele de utilizator este: public iar parola este: public

Webcam
Inchide

Trimite unui prieten

Ziua Calului va fi sărbătorită în orașul Ardud pe data de 16 septembrie

publicat Joi , 30 August 2018, 13:20

Exportă PDF - Ziua Calului va fi sărbătorită în orașul Ardud pe data de 16 septembrie Tipăreşte pagina - Ziua Calului va fi sărbătorită în orașul Ardud pe data de 16 septembrie Trimite unui prieten - Ziua Calului va fi sărbătorită în orașul Ardud pe data de 16 septembrie

În data de 16 septembrie 2018, pe Stadionul "Cetate" din orașul Ardud, Asociația „Ecvestra Perla Neagră" în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Ardud, Filarmonica de Stat "Dinu Lipatti" Satu Mare, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Asociația Culturală „Dr. Augustin Mircea" Ardud și Clubul Rotaract Satu Mare organizează prima ediție a evenimentului "Ziua Calului", singurul eveniment de acest gen la nivelul județului Satu Mare, la care vor participa un număr mare de participanți și invitați din mai multe zone ale țării, dar și de peste hotare.

 

În afara celor peste 100 de concurenți, evenimentul nostru va găzdui atât invitați speciali, cât și reprezentanți ai Primăriei orașului Ardud și a mai multor companii cunoscute la nivel județean, național și chiar internațional.

 

„Pentru că în istoria omenirii calul nu a fost despărțit niciodată de om credem că celebrarea acestui nobil animal reprezintă în primul rând, o datorie morală pentru noi toți, cei care iubim, respectăm și admirăm frumusețea lui.

 

În esență, despre asta este vorba, de a ne aduce aminte, măcar într-o zi de cai, de acești prieteni care au fost alături de oameni, încă din zorii istoriei. Nu a existat nici o bătălie fără cai și chiar și inexpugnabila Troie nu a putut fi cucerită fără geniala idee a lui Ulise de a dărui troienilor un cal...troian. Știa prea bine, vicleanul stăpân din Itaca că cei din Troia nu vor putea refuza acest dar.

 

De multe ori, arheologii au descoperit morminte antice în care, alături de scheletele eroilor, se aflau și cele ale cailor, pentru că strămoșii noștri nu puteau dezlipi, nici măcar în moarte, omul de calul său iubit.

 

Apoi să nu mai vorbim de despre fabuloșii centauri! În fulguranta alergare, omul și calul păreau o singură ființă! Centaurul este simbolul adânc al unei comuniuni pe care nu o pot înțelege decât cei ce simt în șa, freamătul calului care îi poartă spre un alt tărâm...

De ce am ales Ardudul pentru această sărbătoare? Răspunsul este simplu: pentru că ardudanii au demonstrat în ultimii ani că promovează acte culturale de înaltă calitate și fiți siguri că această zi, cea a calului, va căpăta sub zidurile cetății din Ardud, conotații culturale de înaltă intensitate și trăire.

 

Poate că astăzi calul trece printr-o perioadă de mare cumpănă și cel ce ne-a fost credincios milenii de-a rândul se vede astăzi uitat, trădat și aruncat în neantul uitării. Dar noi, cei care prin nevăzute rădăcini înfipte în adânc simțim aroma unui cal credincios, vom lupta pentru ca acest sublim animal să rămână în viața noastră și să-i dea un sens mai profund. Da, iubim caii și cred că prin asta am spus tot! Știm însă că iubirea noastră nu este suficientă, dar și mai bine știm că sunt foarte mulți sătmăreni care încă tresar atunci când aud copitele cailor, bătând tot mai stingher drumurile din ce în ce mai puține, pe unde mai au voie să treacă.

 

Haideți cu toți să aducem un omagiu, calului!

 

Să reîncărcăm întreaga memorie afectivă a lumii, într-o singură zi, ziua calului. Și un binom de neclintit: un om și un cal.

 

În măruntaiele Cetății din Ardud, prin neștiute tuneluri, se aud trecând caii, cu potcoave întoarse, cu toată povara istoriei stinsă în fascinante legende, și în șei, să distingem chipurile voievodului Bartolomeu Dragfi, al contelui Karoly sau al lui Pintea Viteazul, fiecare din ei, luptând pentru o idee, pentru un ideal. Un om, un cal și un ideal! Iată o poveste care își mai caută și astăzi un sens.

 

Hai să descoperim acest sens împreună de ziua unui prieten. Mai exact, de Ziua Calului..."

 

Pentru a face și dumneavoastră parte din această poveste, trebuie să știți faptul că evenimentul se va desfășura, după cum urmează:

10:00 - 11:30 Înscrierea participanților pentru concursul de frumusețe cabalină
11:45 - 12:00 Parada costumelor populare, călare
12:00 - 12:10 George Negrea (interpret muzică folk)
12:10 - 14:10 Desfașurarea Concursului de frumusețe
14:10 - 14:30 Pauză tehnică
14:30 - 16:00 Concursul de atelaje
16:30 - 17:30 Balul Cailor (în acordurile Filarmonicii „Dinu Lipatti" Satu Mare, având ca invitat pe tenorul Marian Buzilă, iar spectacolul de cai va fi susținut de Hajduszoboszloi Lovas Betyarok și dresorul de cai Paszka Lehel)

 

Vă așteptăm! Intrarea este liberă!

 

Înapoi la Știri și evenimente

Program Operațional Capacitate Administrativă SIPOCA 35

SIPOCA 35

SISTEMUL NATIONAL ELECTRONIC de PLATA ONLINE

Sistemul National Electronic de Plata Online

Agentia Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Carecter Oersonal

Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal

M.A.D.R.

M.A.D.R.

RADIO ARDUD

Vocea Cetatii

Programare ONLINE- Permise/Inmatriculari

Programari ONLINE

DOROTHEA FLEISS & EAST WEST RESIDENCY ARDUD TRANSILVANIA

DFEWA

MITA SI VOTUL ILEGAL

Alegeri 2012

VREMEA

Vremea